Beszámoló pszichoterápiás hétvégéről Gyimes Borospatakon

2018 július 13-15 között sor került pszichoterápiás önismereti hétvégére az erdélyi és a magyarországi relaxációs és szimbólumterápiás egyesületek szervezésében. A hétvége helyszíne ihlette témáját: Átmenet, előjelek és előkészület, hiszen évszázadokon keresztül a Gyimesek határzónát jelentettek Magyaroszág és a szomszédos államok között.

A nagycsoportot csoportanalitikus meghívottaink, Takácsy Márta és Bokor László vezették.  A kiscsoportos önismereti műhelyeket – Szőnyi Magda, Az átmenet mint felülemelkedés – a lépcső szimbolikája; Stiblár Erika, Mesés segítségek az átmeneti rítusokban; Görög Ilona, Az álommunka szimbolikája; Tasnádi Mária, Betekintés az autogén tréning gyakorlatába a szimbólumterápia eszköztárával;  – témákban vezették.

Borospataka_csoport

A hétvége szervezését évfordulós megemlékezések ihlették: egyrészt Szőnyi Magda 1988-ban kezdte el Marosvásárhelyen a relaxációs és szimbólumterápiás képzést, másrészt 1918 számunkra Nagy Magyaroszág megszüntét jelentette.  Kezdetek és végek; és mi történik az átmenetben? Ezt a témakört jártuk körbe a kis- és nagycsoportokban a Borospataki Skanzen és Panzióban.

Borospataka_skanzen

A hétvégén a kísérők részére külön programokat szervezett Tóthpál Tamás, falulátogatás, a skanzen múzeumának látogatása és kirándulás a környéken. Az esti együttléten Kádek Henriett szép dalait hallgattuk, de nem maradt el a sósvizes dézsafürdőzés sem.

Vasárnap pedig közösen kiruccantunk az ezeréves határhoz.

Az eseményen 50 résztvevő volt, 10-en jöttek Magyarországról, vállalva a hosszú és fáradtságos utat.

Külön megköszönjük Szász Máriának , hogy rendelkezésünkre bocsátotta szépséges panzióját. Modern körülmények között régi gyimesi házakban lakhattunk.

Írta: Hegyi Johanna

Advertisements