ISATAP 2018 konferencia beszámoló

ISATAP Konferenca, 2018 június 15-17  Madrid

Az ISATAP (International Society of Autogenics and PSychotherapy) ötödik világkonferenciája került megrendezésre idén júniusban Spanyolországban, a Madrid melletti festői hegyekben. A nemzetközi konferencia Autogenics 3.0 – Evolúció és Tradíció Schultz és Luthe után tematika köré szerveződött, és spanyol résztvevők mellett brit, olasz, szlovák és magyar kollégák képviselték magukat.

Az előadások többek között az autogén tréning terápiás szerepét mutatták be pszichoszomatikus betegségeknél, a kardiovaszkuláris működésben és a sportban. Új eszközöket mutattak be a vegetatív idegrendszer megfigyelésére, valamint az autogén állapot neurobiológiai vizsgálatára. Laura Borgialli vezetésével a konferencia teret adott az olasz iskola bionómikus terápiás megközelítésének ismertetésére,  és nem utolsó sorban a vendéglátó, ISATAP elnök Luis de Rivera „Új autogenitás” és „Érző meditáció” workshopjai számára is. Az autogén tudatállapottal és a relaxáció társterületeivel is foglalkoztak előadások, workshopok, többek között a mindfulnes meditációval és a virtuális valóság eszközeinek bevonásával.

A magyar egyesületet Szombathelyi Éva elnökasszony és Papp Zsuzsanna képviselte. Utóbbi a Németh Mariettával együttműködésben készített előadást mutatta be a szimbólumterápia magyar hagyományairól és a szimbólumok, valamint a műveletek használatáról a relaxációban. A nemzetközi közönség nagy érdeklődéssel fogadta a „hungarikumnak” is nevezhető szimbólumterápiát, mely az előadás után is sok beszélgetést inspirált. A nagy érdeklődésre való tekintettel a spanyol szervezők felvetették egy jövőbeni workshop lehetőségét a szimbólumterápia átfogóbb megismerése érdekében.

A konferencia záró napján tartott ISATAP taggyűlésen – a konferencia címének szellemiségében – megfogalmazódott az igény a schultzi és luthei hagyományok ápolása mellett az új tapasztalatokra való nyitottságra, azok szintetizálására is.

Advertisements