Beszámoló a prágai nemzetközi konferenciáról

Nemzetközi autogén tréning konferencia

Prága, 2018.október 19.

Hadas Katalin, a szlovákiai Relaxációs Egyesület vezetőjének beszámolója-

„Két part között“ –  címmel rendezték meg 2018. október 19-én Prágában a III. Nemzetközi autogén tréning konferenciát, amelyre kétévente kerül sor. A helyszín ismét a régi volt: Prága belvárosában a Károly téren, az Akadémia klubjában, mely a Faust házban található. Az érdeklődés az idén is nagy volt, szabad széket nem lehetett látni.

A konferenciát Veronika Víchová nyitotta meg, aki az összejövetel főrendezője volt, s akit a magyarországi kollégák a 2015-ös budapesti kongrsszuson láthattak, és hallhatták előadását. Veronika kitartásának és szervezésének köszönhetően azóta hét cseh kolléga elvégezte a 100 órás relaxációs képzést, s közülük hárman előadást is tartottak.

Az előadók sorát Martin Pospíchal nyitotta meg: Az elme hatása egészségünkre a pszichoonkológia és pszichoimmunológia oldaláról nézve. A hallgatók megismerkedhettek a legújabb kutatások eredményeivel, melyek azt bizonyítják, hogy vigyáznunk kell gondolatainkra, mert befolyásolják egészségi állapotunkat. Elmagyarázta, hogy pillanatnyi lelki állapotunk hogyan hat a mély, biológiai folyamatokra, milyen lelki állapotok segítenek testünknek a gyógyulásban.

Karel Gawlik – akinek szintén elhangzott előadása 2015-ben Budapesten,a nemzetközi kongresszuson – ezúttal egy esettanulmányban ismertette, hogyan használja fel a zeneterápia egyes elemeit a relaxációnál. Azt tapasztalta, hogy a kettő nagyon jól kiegészíti egymást. Mindezeket egy konkrét esettel támasztotta alá: egy 12 éves kislány diszkalkuliával küzdött, bukdácsolt matematikából, ám két év pszichoterápia után kitüntetett diák lett, értette a matematikát is.

Simona Frydrychová – aki Dahlke módszerét magától a mestertől tanulta meg –  komolyan veszi a test és lélek összetartozását, egymásra való hatását, ezért nem elegendő a testet gyógyítani, foglalkozni kell a lélekkel is. Előadásában az irányított meditáció előnyeiről beszélt, hogy hogyan hat a betegség legyőzésénél.

Hadas Katalin a bántalmazott és zaklatott kiskamaszok világába vezette el a hallgatókat; az elmúlt évek tapasztalatairól számolt be, hogy milyen képek előhívásával próbálta növelni önbizalmukat, önértékelésüket, fejleszteni személyiségüket, megismerni önmagukat, amik aztán hozzájárultak ahhoz, hogy önerővel oldják meg problémájukat.

Novosad Zsuzsa  a katatím imaginációs pszichoterápia menetét, módszereit és témait hasonlította össze a szimbólumterápiával, ecsetelte a közös vonásokat és eltéréseket.

Michaela Čadková Švejkovská rákos betegekkel és hozzátartozóikkal foglalkozik, előadásában a motiváció fontosságáról beszélt.  Nagyon fontosnak tartja a döntés meghozatalát, a cél felvállalását és az elkötelezettséget a terápia folyamán.

Alena Škulecová az autogén tréning és művészetterápia ötvözésének lehetőségeiről tartott előadást.  E két terápiás módszert főleg a mentálisan sérült  eseteknél alkalmazza – nem kis sikerrel. Úgy tapasztalta, hogy a mentálisan sérültek is képesek elsajátítani a relaxációs módszereket.

Romana Suchá hipnotikus meséket ír, melyekben szuggesztiók vannak a gyerek problémáival kapcsolatban. Ahhoz, hogy a szuggesztiók még jobban működjenek, plüss figurákat, állatokat, köveket, terméseket (makkot, gesztenyét…) használ a terápiában.

Erika Havlasová fizioterapeuta az autogén tréning és Nordic wolking áldásos kölcsönhatásáról beszélt. Munkája során ugyanis rájött, hogy betegei döntő többségének pszichoszomatikus eredetű problémái vannak, ezért tartja fontosnak a gyógyító járás mellett az autogén tréning alkalmazását is.

Shihan Martin Procházka Mokuroku Okuden  harcművészetének komplex oktatásával ismertette meg a hallgatókat. Előadásában kiemelte az autogén tréning fontosságát az edzéseken.

Pavel Máj előadásában a hallgatók elé tárta, hogyan jutott el a sporttól az autogén tréningig és a lelki útig. Ahhoz, hogy a golf  okozta terhelést jobban el tudja viselni, az autogén tréninghez fordult segítségért, melynek mind a három fokozatát elvégezte, jógázik, meditál.

Miroslav Šmída műhelybemutatót tartott. Saját módszerével, az irányított meditációval ismertette meg a résztvevőket, akiket egy rózsakerbe invitált egy sétára, ám ez a séta nem volt veszélyektől mentes.

A konferencia sok új ismerettel gazdagította a résztvevőket, reméljük, hogy lesz folytatása.

Prague-Bridges-Panorama

Advertisements