Autogén tréning műhely a 25. Pszinapszison

Kép: pszinapszis.com

Életjel címmel került megrendezésre a 25. Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok – 2021. július 9. és július 11-e között. Idén virtuális felületen lehetett a három napos pszichológiai fesztiválon az előadásokat megtekinteni, a műhelyekben sajátélményt szerezni. A szervezők a MRSzE-et autogén tréning műhely megtartására kérték, melyet Horváthné Schmidt Ilona, kiképző pszichoterapeuta vezetett. A résztvevők és a szervezők együttes visszajelzései alapján töltekező és tartalmas élményt nyújtott az online együttlét.  

Mit kínált az autogén tréning műhely? Ezt a kivonattal szemléltetjük:

A relaxációs módszerek közül az autogén tréning (AT) önálló terápiaként is alkalmazható alap-pszichoterápia, mert az egészségmegőrzésen túl hatékony a gyógyító és rehabilitációs területeken is.  A módszer Johannes Heinrich Schultz (1884-1970) nevéhez kapcsolódik, aki felismerte, hogy korának humánus gyógyító módszerének, a hipnózisnak nem a következménye az ellazult állapot, a nehezedés és melegedés testélménye, hanem annak szükséges előfeltétele.

A műhelyben lehetőség lesz ennek az izom- és neurovaszkuláris ellazításnak a megtapasztalására és a gyakorlathoz kapcsolódó élményfeldolgozási munkamód kipróbálására. A testi önismeretnek, elfogadásnak, megértésnek, önazonosságnak, önszabályozásnak alapja az a befelé forduló befogadó figyelemi hozzáállás, melynek megtapasztalását és élményfeldolgozását kínálja a műhely.

Köszönjük a Pszinapszis felkérését!