MESE – LÉLEKTAN – ÉLMÉNY

Mesepszichológia minikonferencia
2022. OKTÓBER 1. délután 15-18-ig
Budapesten és online

A népmese napja ünnepéhez kapcsolódóan 10.01-én 15 és 18 óra között szakmai konferenciát szervezünk.

“A felszínen, a megformálódó élményekben látjuk az egyéni formákat, amit a mesepszichológiai folyamatban láttatni szeretnénk, mielőtt a mélylélektani terekbe integrálódik. A lélektani élmény a célja és a kihívása is a mesemunkának, aminek árnyalatait, csobbanásait mutatjuk be idén a MRSZE keretében.”

PROGRAM:

  •        Népmesepszichológia és irodalomterápia szövevényes viszonya – Tóthné Muráncsik Mónika
  •         „Úgy szeretlek, mint a sót”: intermodális meseterápia a pszichiátriai osztályon – lehetőségek és keretek – Csizmár Orsolya
  •         Rózsa királyfi krízise: a megküzdés szimbólumai egy magyar népmesében – Illés Hilda
  •         Interdiszciplináris mesetudomány: mit merítenek mások a mesepszichológiából – beszélgetés Nagy Gabriella Ágnessel

JELENTKEZÉS és HELYSZÍN:

Helyszín:

Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület
1088, Budapest, Szentkirályi u. 10. II/17.
Részvétel: online és személyesen is – regisztrációval

Jelentkezési lap itt.

Kérjük, regisztrálj, ha tervezel jönni, hogy a szervezési feladatokat minél jobban el tudjuk osztani.

ELŐADÓINKTÓL ELŐSZÓ és RÉSZLETESEBB BEMUTATKOZÁSOK:

https://pszichoforras.hu/mesepszichologia/mesekonferencia/

Meseterápia Intermodális Mesepszichológia | Facebook

https://www.facebook.com/mesepszichologia.intermodalis/

MINIKONFERENCIA BEVEZETŐJE:

A mesepszichológia minikonferenciáján a tavalyi szimbolikus formák után idén a közös szó az ÉLMÉNY.

Mesepszichológiai élmény az irodalomterápia terepén, pszichiátriai osztályon, egy művészetterapeuta kezében és a tudományos közegben. Az élmény pillanatnyi formákat ölt, majd feloldódik a lélekben. A felszínen, a megformálódó élményekben látjuk az egyéni formákat, amit a mesepszichológiai folyamatban láttatni szeretnénk, mielőtt a mélylélektani terekbe integrálódik. A lélektani élmény a célja és a kihívása is a mesemunkának, aminek árnyalatait, csobbanásait mutatjuk be idén a MRSZE keretében.

Minikonferenciánkon célunk megmutatni a mesepszichológia és irodalomterápia viszonyát egy irodalom- és meseterapeuta szemszögéből, aki csoportjának megéléseiben is láthatta a hasonlóságokat és különbségeket. Célunk bemutatni az intermodális meseterápia vezetését egy pszichiátriai osztályon – a pszichológus és a kliens élményeinek az optikájából is. A meseértelmezés megélés nélkül nem hiteles, a feldolgozás gyakran hosszú, az élmény színes – művészetterápiával ábrázolva megfogható ez a színesség és a feldolgozása izgalmas, amit bemutat a művészet- és meseterapeuta.  A szakmai kerekasztalunk fókusza az az élmény lesz, amit egy másik szakmában elmélyült mesekutató megél a pszichológiai eredmények integrálásakor, és amit a pszichológus átélhet a filológiai vagy folklór munkák alkalmazásakor.

További részletek:
https://pszichoforras.hu/mesepszichologia/mesekonferencia/ és
Meseterápia Intermodális Mesepszichológia | Facebook

A konferenciáról felvétel készül, amelyet a későbbiekben szakmai céllal használhatunk fel. Adatok kezelése a GDPR-nak megfelelően és a MRSZE Egyesület szabályozása szerint történik.

Kérdés esetén a stiblarerka@gmail.com címen érdeklődhet.